Bert ten Kate: ‘Ik ben fan van thuiswerken’

Bert ten Kate is security IAM consultant bij Cegeka en is gedetacheerd bij de Schiphol Groep. Sinds de coronacrisis werkt hij fulltime vanuit huis. En dat bevalt hem prima. “Het bespaart mij ruim 8 uur reistijd per week. Ik ben altijd al fan geweest van thuiswerken.”

Werk is hetzelfde
“Met ons IAM team zorgen voor het draaiende houden van ICT. We zorgen ervoor dat iedereen op zijn werkplek kan inloggen en dat ze de juiste rollen en rechten hebben. Het maakt niet zo veel uit waar ik werk. En eigenlijk ook niet waar de collega’s werken. Waar ze ook zitten, de problemen zijn hetzelfde. Toen iedereen opeens moest thuiswerken was het wel extra druk, maar inmiddels is het business as usual.”

8 uur minder reistijd
“Ik werkte al 1 dag per week thuis. Ik woon in Veenendaal, dat is een uur reizen, en met OV zelfs langer. Normaal gesproken vertrek ik heel vroeg of heel laat. Soms rijd ik om 5 uur al weg. Nu ik alle dagen thuiswerk, scheelt mij dat ruim 8 uur reistijd per week. Dat komt ten goede aan mij zelf, en ook aan het werk.”

Ongestoord werken
“Ik ervaar het thuiswerken als heel positief, ik ben altijd al een fan geweest. Ik heb thuis mijn eigen kantoortje en een goede kantoorstoel en kan ongestoord werken. Het gaat mij goed af, ik ben er zelfs van overtuigd dat ik thuis meer doe dan op kantoor. En ik heb meer qualitytime met het gezin, ik heb nu tijd om ’s avonds op de bank een film te kijken.”

Virtuele borrel
“Het nadeel is dat ik mijn collega’s te weinig zie. Dat menselijke contact mis ik echt. We proberen dat op te vangen door iedere dag in een call een half uurtje te ouwehoeren. De wekelijkse borrel doen we ook virtueel. We hebben momenteel meer meetings dan voor de crisis. Het normale bijpraten bij het koffieautomaat worden nu formele afspraken. Dat voelt soms wel als vergaderen. Maar daar vinden we steeds beter onze weg in.”

Ideale balans zoeken
“Voor de files zou het goed zijn als we ook straks vaker thuiswerken. Ik hoop echt dat mensen in deze periode niet teveel negatieve ervaringen opdoen. Fulltime thuiswerken, stress over het virus, kinderen begeleiden, relaties onder druk. Ik hoor van collega’s dat ze er doorheen zitten, dat het teveel is. Zelf hoop ik dat ik na de crisis wat vaker kan thuiswerken. Ik wil graag de ideale balans tussen werk en privé zoeken.”