Jessica Dijkhuizen: ‘Ik werk thuis efficiënter’

Meestal reist Jessica Dijkhuizen met de trein van Den Haag naar haar werkplek bij Principal in het WTC Schiphol. Sinds de coronacrisis werkt ze fulltime thuis. Aan de eetafel, samen met man en kinderen. “Ik moet veel ballen in de lucht houden, maar werk wel efficiënter.”

Vaste structuur

“Sinds het begin van de lockdown werk ik alle dagen thuis. Mijn man en kinderen zijn ook thuis. We hebben vanaf de eerste dag een vaste structuur aangehouden. Om 8 uur opstaan, aankleden, samen ontbijten en stipt om 9 uur gaan we aan ons werk en aan het schoolwerk. Ook houden we vaste tijden aan om te pauzeren en om te lunchen. Dat werkt heel prettig, zowel voor de kinderen als voor ons.”

Minder verloren tijd

“Ik werkte al vaker vanuit huis, dus thuiswerken is op zich niet nieuw voor mij. We zitten met z’n vieren aan de eettafel. Als een van ons overleg heeft, proberen we even apart te zitten. Mijn werk loopt ondanks de crisis gelukkig gewoon door, hoewel het inmiddels wel wat rustiger is geworden. Ik merk dat ik vanuit huis wel efficiënter werk. Er gaat minder tijd verloren aan koffie halen en praatjes met anderen.”

Ballen in de lucht

“Toch vind ik het pittig hoor, echt pittig. Werk in combinatie met het begeleiden van de kinderen bij hun schoolwerk. We moesten ons opeens in lesstof verdiepen. En in hoe zij les krijgen, hoe we dit het best kunnen overbrengen. En het huis schoon houden, want de schoonmaakster komt vanwege het coronagebeuren niet. Nu we met z’n allen de hele dag thuis zijn, wordt het huis sneller vies. Daar was ik mij eerst nog niet zo van bewust, maar inmiddels wel. Ik ben ’s avonds echt moe van het het in de lucht houden van alle ballen.”

Langere avond samen

“Wat ik het meeste mis? De afwisseling. Iedere dag ziet er nu hetzelfde uit. Ik mis het onderweg zijn en het contact met andere mensen. Maar het thuiswerken heeft ook prettige kanten. We brengen als gezin veel meer tijd samen door. Om 17 uur gaan de computers uit en kunnen we op ons gemak gaan koken, we hebben immers geen lange reistijd. We zijn minder gehaast en hebben een veel langere avond samen.”

Ogen geopend

“Ik ben er nog niet uit wat ik straks doe als we weer meer naar buiten mogen. Voorlopig misschien liever niet met de trein, dat is wel door mijn hoofd gegaan. Maar de auto is niet echt een alternatief, dan doe ik er 1,5 uur over. Ik denk dat ik wel vaker zal thuiswerken dan ik eerder deed. Op onze kantoren in Engeland en de VS was thuiswerken eigenlijk not-done. Inmiddels ervaren ze dat het wel degelijk mogelijk is. En dat mensen thuis wel degelijk hard werken en zelfs efficiënter. Dat heeft wel wat ogen geopend.”